ARJANTİN DOSYASI : Arjantin Firari Eski İstihbaratçı Hakkında ABD’den Bilgi İstedi

BUENOS Arjantin’in Washington Büyükelçisi Cecilia Nahon, Arjantin Yahudi Derneği (AMIA) saldırısıyla ilgili ifadeye çağrılması sonrasında ülkeden kaçan eski Arjantin İstihbarat Teşkilatı (SIDE) Harekatlar Genel Direktörü Antonio Stiuso’nun nerede olduğu bilgisinin kendilerine iletilmesini talep etti.

BUENOS Arjantin‘in Washington Büyükelçisi Cecilia Nahon, Arjantin Yahudi Derneği (AMIA) saldırısıyla ilgili ifadeye çağrılması sonrasında ülkeden kaçan eski Arjantin İstihbarat Teşkilatı (SIDE) Harekatlar Genel Direktörü Antonio Stiuso’nun nerede olduğu bilgisinin kendilerine iletilmesini talep etti.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Nahon’un, kendi imzasıyla ABD Dışişleri Bakanlığı‘nın Küba ve Güney Amerika Müsteşar Yardımcısı Alex Lee’ye hitaben 9 Eylül‘de yazdığı mektuba yer verildi.

Büyükelçi Nahon mektupta, Stiuso konusunun Arjantin için yüksek öncelik taşıdığını, eski istihbarat yetkilisinin yalnızca idari soruşturmayla karşı karşıya olmadığını, birçok adli vaka ile de suçlandığını vurguladı.

Mektupta, Stiuso’nun 1994 yılında Buenos Aires‘teki AMIA’ya düzenlenen terör saldırısına dair yürütülen soruşturmada adının geçtiği, ayrıca hakkında "kaçakçılık, haksız kazanç sağlama ve bazı şirketlerle kara para aklama bağlantılı şüpheli ilişkileri olduğu" gibi suçlamalar bulunduğu hatırlatıldı.

Stiuso hakkında bir önlem alınmasını talep etmediklerini ifade eden Nahon, Stiuso’nun ABD‘de bulunup bulunmadığı, eğer oradaysa hangi göçmenlik statüsüne sahip olduğunun teyit edilmesini istediklerini belirtti.

Geçen yıla kadar ülkenin en güçlü isimlerinden biri olarak kabul edilen Antonio Stiuso’nun ocak ayında savcı Alberto Nisman‘ın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesiyle ilgisi olduğu yönündeki iddiaların kendisi için bir dönüm noktası olduğu belirtiliyor.

Stiuso, ülke tarihinin en kanlı terör eylemi AMIA saldırısı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrılmasına rağmen, aldığı ölüm tehditlerini gerekçe göstererek ülkeden kaçmıştı.

SIDE, ocak ayında savcı Alberto Nisman‘ın öldürülmesinden sonra Devlet Başlanı Cristina Fernandez tarafından feshedilmiş ve yerine Federal İstihbarat Teşkilatı (AFI) kurulmuştu.

Etiketlendi:, , , , ,

Yorum bırakın